مسجد سلیمانیه به همراه گنبد و چهار مناره بلند وباریکش همچون تاجی بر سر یكی از هفت تپه و ناظر بر شاخ طلایی است. این مسجد به دستور بزرگترین، ثروتمندترین و قدرتمندترین سلطان عثمانی، سلیمان اول (۱۵۶۶-۱۵۲۰) وتوسط معمار سنیان که معروفترین معمار دوره طلائی امپراطوری عثمانی به شمار میآمده،ساخته شد و چهارمین مسجد اشرافی بود كه در استانبول بنا شد. گرچه معمار سینان مسجد كوچكتر سلیمیه را بهترین كار خود میدانست اما مسجد سلطان احمد را برای آرامگاهش انتخاب كرد. شاید به این خاطر كه میدانست این مسجد جایی خواهد بود كه بیشتر نامش را جاودان میكند. آرامگاه او نزدیك ساختمان مدرسه و درست بیرون باغ مسجداست.
این مسجد که یکی از زیباترین مساجد موجود در شهر استانبول میباشد در فاصله سالهای ۱۵۵۰ تا ۱۵۵۷ میلادی و در قسمت غربی خلیج استانبول بنا شد. مدارك نشان میدهند كه ۳۵۲۳ كارگر در ساخت آن همت گماردند. این مسجد خاطرات تلخی نیز دارد. درسال ۱۶۶۰ در آتش سوخت، ستونهای بزرگش بعدا نقاشی شد و بعدها در سال ۱۹۵۶ بازسازی شد.
در قسمت داخل مسجد محراب و منبری از سنگ قرمز کنده کاری شده وجود دارد وپنجرهها به شیشه های رنگی مزین است. در باغهای این مجموعه، نزدیك دیوارهای ضلع جنوب شرقی، آرامگاه سلیمان و همسرش خرم سلطان قرار دارد كه كاشیكاریهای بسیارزیبایی دارند.
چهار مدرسه دینی، یک مدرسه طب، یک کاروانسرا، حمام ترکی كه هنوز كار میكند، آشپزخانه و آسایشگاهی برای فقرا در این مجموعه به چشم میخورد. آشپزخانه امروزه رستورانی بنام ضیافتخانه است، مكانی عالی برای یك چای لذتبخش.
مسجد رستم پاشا
این مسجد نیز یکی دیگر از شاهکارهای معمارسنیان میباشد. این مسجد در سال ۱۵۶۱ میلادی به دستور رستم پاشا ، وزیر بزرگ و داماد سلیمان اعظم بنا نهاده شد و نمایشگر بهترین معماری و كاشیكاری عثمانی است. گفته میشود كه این مسجد پیش الگوی شاهكار معمارسنیان، مسجد سلیمیه است.
بالای پلههای ورودی،ایوان زیبای ستوندار مسجد است. از میان آنها نمای كاشیكاری شده مسجد با كاشیهای ایزنیك پیداست، از همان نوع كاشیهای زیبای داخل. و یك گنبد بسیار زیبا توسط چهارستون استوار شده است.
كاشیكاریها حكایت از ثروت و نفوذ رستم پاشا دارند. كاشیهای ایزنیك بسیار گرانقیمت و پر اقبال هستند.
مسجد فاتح
این مسجد ابتدا در فواصل سالهای ۱۴۶۳ تا ۱۴۷۰ساخته شد و اولین مسجد امپراطوری پس از پیروزی است. نام این مسجد از نام فاتح سلطان محمّد فاتح، فاتح شهر استانبول، گرفته شده. این بنا نیز در بالاترین نقطه تپهای دراستانبول قرار دارد، جایی كه پیش از آن كلیسای حواریون و مدفن كنستانتین و سایرامپراطوران بیزانتین وجود داشت. در کنار این مسجد مجموعهای از ساختمانهای خیریه مذهبی، مدرسهها، آسایشگاهها، حمامها، بیمارستان، کاروانسرا و کتابخانه بنا شد که همگی ارزش بازدید را دارند.
متاسفانه مسجد امروزی همانی نیست كه محمد فاتح بناكرد. مسجد اصلی سیصد سال و تا زلزله ۱۷۶۶ بر پای بود، و پس از بازسازی در آتشسوزی سال ۱۷۸۲ از بین رفت. در زمان عبدالحمید اول مسجد امروزی با نقشهای متفاوت ساخته شد. گرچه هنوز باقیماندههایی از مسجد اصلی، حیاط و دروازه ورودی، وجوددارند.
درست پشت مسجد، آرامگاههای محمد فاتح و همسرش، گلبهار، قراردارند. گرچه گفته میشود كه مزار محمد فاتح زیر منبر مسجد بوده است. محمد فاتح بسیار گرامی داشته میشود و همیشه زایرینی در اطراف آرامگاهش دیده میشوند.
روزهای یكشنبه چمنزار حیاط محل پیكنیك اهالی استانبول است و روزهای چهارشنبه حیاط و خیابانهای اطراف میزبان فاتح پازاری، بازار هفتگی البسه و اجناس است.